• Novosti >
  • Vesti >
  • KUD-ovi iz Gruže igrali za zlatiborsku publiku

KUD-ovi iz Gruže igrali za zlatiborsku publiku

Zlatiborsko “Kulturno leto” u organizaciji opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor se nastavlja, a veče 26. jula bilo je u znaku folklora i kulturno-umetničkih društava iz Gruže. Za zlatiborsku publiku ove prijatne julske večeri igrali su KUD “Gruža” i KUD “Vuk i Naum” predstavivši se   zlatiborskoj publici živošću pokreta, koreografijama i nošnjama raskošnih boja.

Na Kraljevom trgu i pored pljuska više od sat vremena širila se pesma i igra, a posetioci “zlatne planine” su uživali u srpskom tradicionalnom kolu. KUD-ovi iz Gruže na Zlatiboru prikazali su običaje posela iz gružanskog kraja, tradicionalne zdravice, igru i pesmu starih i mladih. U sklopu nastupa predstavili su se izvođački ansamli i veterani prikazavši svoje umeće izvođenjem „Šaljivih“ i „Gradskih igara iz Šumadije“, „Graovskog ora“, „Igara i pesama iz Đerdapskog Podunavlja“ i „Leskovačkog Pomoravlja“ pobravši mnoge aplauze, a najveće simpatije publike poneli su najmlađi ansambli ovih kudova „Vlaškim kolom“ i „Dečijim igrama sa Kosova i Metohije“.

KUD „Gruža“ je osnivač međunarodnog folklornog festivala „Razigrana Gruža“,koji okuplja igrače, pevače, instrumentaliste iz Srbije ali i iz inostranstva. Festival je posvećen detetu i uvek se održava u prvoj nedelji oktobra, u vreme svetske Dečije nedelje. Svojim kvalitetom ovaj festival je obezbedio mesto u godišnjoj ponudi manifestacija Turističke organizacije Srbije, a najvišeg je ranga u opštini Knić. Cilj festivala je očuvanje narodne tradicije, upoznavanje običaja Srba, nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, ali i tradicije drugih naroda, usmeravanje mladih u zdrav život bez poroka koje donosi novo savremeno doba, kao i širenja prijateljstva i razvijanja i podizanja svesti za toleranciju.

Kulturno umetničko društvo „Vuk i Naum“ osnovano je 2013. godine podno Rudnika u šumadijskom selu Toponici blizu Gruže, selu koje broji oko tri stotine stanovnika. Društvo se bavi očuvanjem tradicije i narodne baštine srpskog naroda. Kroz folklornu sekciju društvo okuplja oko 100 članova podeljenih u tri ansambla: školu folklora, dečiji i izvođački ansambl. Na svom igračkom repertoaru izvođački ansambl ima 12 koreografija iz svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na regionu Šumadije. Društvo je relativno mlado, ali svojim kvalitetnim i posvećenim radom nastoji da što bolje prikaže na sceni tradiciju srpskog naroda. Predsednik društva je Saša Luković, umetnički direktor i rukovodilac ansambla Vladimir Andonović.

Da podsetimo, godinama opštine Čajetina i Gruža neguju dobre i prijateljske odnose, čemu svedoči i večerašnji koncert, a sledeći događaj u okviru programa „Kulturnog leta 2022“ je dečija predstava „Zeka Lepotan“ 28. jula u 19:00 časova.

KUD-ovi iz Gruže igrali za zlatiborsku publiku X