Recepti zlatiborskih specijaliteta

Srpska pita sa sirom – Gibanica

Potrebno:

- 1 pakovanje kora za pitu
- 700 grama kozjeg ili kravljeg sira
- 5 jaja
- 1 kašičica soli
- 1/2 šolje ulja (suncokretovog ili drugog svetlog ulja)
- 1 šolja mleka
- 20 grama putera

Priprema:

Prethodno zagrejte pećnicu do 220 C. Sipajte kozji sir u veliku posudu za mešanje. Dodajte jaja, jedno po jedno i dobro ih umutite. Dodajte so, ulje, mleko i mutite dok se dobro ne sjedine. Stavite jedan sloj kora na dno pleha. Skoro sve preostale kore natopite ovom smesom i nabacajte ih u pleh. Sačuvajte bar tri kore koje ćete staviti na vrh, kao i nekoliko kašika smese. Pokrijte celu smesu sa preostalim korama. Isecite puter na nekoliko komada i stavite na kore. Preostalu umućenu smesu razmutite sa kašikom mleka i premažite gornju koru. Pecite oko 40 minuta, dok ne porumeni. Okrenite na tanjiru.

Služite toplo. Ovo jelo se često služi uz čašu mleka ili jogurta.

Komplet lepinja

Potrebno:

- 1 lepinja
- 1 jaje
- kašika kajmaka
- čaša pretopa

Priprema:

U posebnoj činiji izmešati jaje i kajmak. Iseći poklopac lepinje, a potom namazati lepinju i poklopac već priremljenom smesom od jaja i kajmaka. Komplet lepinju staviti u već zagrejenu pećnicu i zapeći je.

Po vađenju iz pećnice natopiti lepinju pretopom.

Pita od malina

Potrebno:

- 1 prethodno pečena kora za pitu
- 6 šolja svežih malina
- 3/4 šolje šećera (ili po ukusu)
- 1/2 šolje hladne vode
- 3 kašičice soka od limuna
- 3 kašičica kukuruznog brašna
- 2 šolje šlaga umućenog sa 3 kašičice šećera

Priprema:

U šerpi srednje veličine izmešajte 2 šolje malina, šećer, hladnu vodu, sok i kukuruzno brašno. Kuvajte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Izgnječite maline u sosu. Filujte koru. Pokrijte pitu i stavite u frižider, hladite 2 sata.

Služite sa malo šlaga ili slatke pavlake.

Proja

Potrebno:

- 5 šolja kukuruznog brašna
- 3 šolje brašna
- 3 jaja
- 3 šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 šolja jogurta
- 1 čaša mineralne vode
- 1 veliko parče sira (izdrobljeno)
- so

Priprema:

Izmeštajte sve sastojke, sipajte u podmazan pleh do visine od 5 cm i pecite na temperaturi od 220 C dok ne porumeni.

Služite sa kiselim mlekom.

Reservation
Recepti zlatiborskih specijaliteta X