Upoznajte najlepša etno sela

Na pomen reči turizam, asocijacija mnogih, još uvek, nažalost, jeste odlazak na obalu mora. Iz tog razloga, postoje ljudi koji su mišljenja da ta grana privrede u Srbiji nikad neće dostici taj nivo i da su putovanja po Srbiji gubitak novca i vremena. Da biste demantovali ovakve navode dovoljno bi bilo pokazati nekoliko fotografija predela naše prelepe zemlje. Jedna od stvari koja je u Srbiji zaista dobro razvijena jesu etno sela. Kako živimo u vremenu kada mnogi ne znaju kako su do pre samo nekoliko decenija živeli naši preci, povratak u selo, pa makar i turistički znači predahnuti i prisetiti se najlepših delova iz života srpskog seljaka, srpskog domaćina. Upravo iz tog razloga je ova grana turizma izuzetno popularna. Ukoliko ste ljubitelj spoja modernog i tradicionalnog, izdvajamo za vas četiri etno sela koja morate posetiti u budućnosti. A za sve one koji misle da ih ovakva ponuda ne privlači, predlažemo da posete jedno od ovih sela i dozvole da magija mirisa domaće hrane i autentičnog krajolika promeni njihovo mišljenje.

Selo opevano u najpoznatijoj dečijoj pesmi

Na samo 25. kilometru od centra Zlatibora nalazi se selo LJubiš. Pored izuzetne lepote i pogleda koji se proteže na čitav zeleni krajolik, to selo je poznato po tome što je rodno selo LJubivoja Ršumovića i upravo tu se nalazi "jedna pećina stroga" za koju smo sigurno svi u detinjstvu čuli, koja se zove Ršumova pećina. O lepoti tog sela dovoljno govori što je opevano stihovima jednog od najpoznatijih pesnika, a u savremeno doba ono je uspelo da izgradi status poznatog etno sela u kom se nalaze brojni restorani nacionalne kuhinje, a pogotovo je poznato po brojnim ribnjacima sa pastrmkom a koji su izrodili i manifestaciju Dani pastrmke. Zelena priroda i žubor vode probudiće u vama najnežnije pesničke emocije, a čist vazduh i zdrava domaća hrana doprineće jačanju vašeg imuniteta, te budite sigurni da LJubiš bude na listi destinacija koje ćete obići uskoro.

Za sladokusce - Mačkat

Svi hedonisti i oni koji vole da uživaju u hrani verovatno su barem jednom do sada čuli za Mačkat. Nadaleko poznat po restoranima domaće kuhinje, pečenju i Pršutijadi, Mačkat je idealno mesto za sve "sladokusce". Pored uživanja u provereno najboljim receptima narodne kuhinje, u Mačkatu možete uživati u prelepoj prirodi i spomenicima kulture kojih ima nekoliko u selu. Ukoliko ste zainteresovani za vikend prepun uživanja i "luksuza na srpski način" ne znamo kako je moguće da još uvek niste obišli Mačkat, ali eto prilike da to učinite već narednog vikenda. Setite se, dijeta ionako uvek počinje ponedeljkom.

Kulturno bogatstvo očuvano nadomak Zlatibora

Ukoliko su vaša asocijacija na etno sela domaća radinost, izvorna muzika, a ne samo hrana i ambijent, te mislite da takva sela ne postoje predstavljamo vam selo Rožanstvo. Poput imena koje nosi, a koje se vezuje za staroslovenske reči, u ovom selu očuvana je iskonska tradicija Srbije. To je idealno mesto da se oprobate u izradi proizvoda od drveta kao što su kace, činije i na taj način obogatite svoje domaćinstvo. Takođe, selo je poznato po festivalu izvorne narodne pesme "Bez izvora nema vode" koje se održava svake godine, 19. avgusta. Posetioci imaju priliku da prisustvuju takmičenju u takozvanom pevanju "iz vika" koje predstavlja pravu atrakciju i bogatstvo koje je uvršteno u nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Na sve ovo, u blizini Rožanstva nalazi se i banja u kojoj je tokom cele godine temperatura 17 stepeni, zato je preporuka svima da odvoje nekoliko dana i doputuju na mesto na kom će naučiti više o sopstvenoj istoriji i kulturi. Jer, da bismo voleli svoju zemlju, moramo da je upoznamo.

Etno avantura za ljubitelje aktivnog odmora

Kako vam zvuči spoj avanture, aktivnog odmora i tradicije, domaće hrane i pića? Upravo to možete pronaći u Gostilju. Pored pešačke staze koja vodi do vodopada, u selu se nalaze brojni restorani domaće kuhinje, ali i zbog odlično očuvane prirode ovde možete ubrati razne vrste lekovitih biljaka. Nedaleko od ove prirodne turističke atrakcije nalazi se i bazen napunjen čistom izvorskom vodom gde se u sezoni osvežavaju mnogi kupači, a kako mnoga gradska deca danas nikada nisu videla pojedine domaće životinje, u Gostiljskim vrelima imaće priliku za to, jer je to dom različitih vrsta domaćih životinja, te je Gostilje jedno od lokacija koje treba da posetite jer objedinjuje tradiciju i avanturu u prirodi.

Postoji mnogo čarobnih mesta koja čekaju da budu otkrivena. Ukoliko vas zanima vikend za odmor i duše i tela, potražite više informacija na sajtu Turističke organizacije Zlatibora.


Reservation
Upoznajte najlepša etno sela X