Manastir Uvac

Manastir Uvac u selu Stublo, na mestu gde se spajaju opštine Čajetina i Priboj, svedočanstvo je o postojanju duhovnog centra u ovom delu zlatiborskog kraja. Na stranicama jedne crkvene knjige iz 1622. godine, saznajemo da je hram posvećen rođenju Presvete Bogorodice. 

Iznad kotline na Orliću i Orahovici manastir je u to staro vreme posedovao pašnjake za manastirska stada. Odatle je mleko čunovima prenošeno u manastir, a kanali u kojima su čunovi bili smešteni još se raspoznaju. Ne zna se ko je manastir podigao, ko ga je obnavljao, ni kada je i koliko puta rušen.

 

Današnji manastirski kompleks posle dva i po veka ponovo je oživeo na Malu Gospojinu 1995. godine. Godinu dana ranije na tom mestu su otkrivene i otkopane zidine stare crkve veličine 17 h 12 metara.

 

Zahvaljujući istraživanjima i radu Narodnog muzeja iz Užica, uređen je Manastir Uvac, sagrađeni su i osveštani crkva i konak, a ceo kompleks stavljen je pod zaštitu države.

Manastirski kompleks Uvac možete posetiti svakog dana, a više informacija o manastiru i njegovom istorijatu može Vam pružiti monaštvo manastira.

Manastir Uvac X