Titova vila, Palisad – Vila Aleksandra Pavlovića

Titova vila ili Vila Aleksandra Pavlovića je jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kulturno dobro. 

Vila advokata Aleksandra Pavlovića, Beograđanina rodom iz Gornjeg Milanovca, zdanje je koje nikako da nađe svog pravog vlasnika. Prvi, nezvaničan naziv, još i pre nego što je okončan rad na gradnji, bio je "Malgre Andree" ("Uprkos Andre").

Nesrećna Francuskinja, gospođa Andre, supruga gospodina Pavlovića, kao da je predosećala sva burna tek nadolazeća vremena, nikako nije želela nikakvu vilu na udaljenom i "divljem" Zlatiboru. Međutim, gospodin Pavlović bio je uporan i, očito, prožet inatom. Vila "Uprkos Andre" bila je gotova za veoma kratko vreme.

Ispostavilo se da je gospođa Andre itekako bila u pravu. Vila je nakon Drugog svetskog rata, u promenjenom društveno-političkom sistemu eksproprisana i od tada neprekidno menja vlasnike: proglašena je za Titovu vilu, iako drug Josip Broz u njoj po svoj prilici nikada nije boravio, ne računajući jedan kratak ručak u dvorištu vile iz 1974. godine.

Kao Vila Predsedništva Vlade SFRJ, vila je zaštićena kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS-a što je i danas, kao i vila Nikole Đurića sa novoizgrađenim odmaralištem u neposrednoj blizini.

Reservation
Titova vila, Palisad – Vila Aleksandra Pavlovića X