Galerija Miladina Lekića

Pored magistralnog puta Užice-Višegrad, u selu Šljivovici u Braneškom polju, nalazi se galerija i radionica samoukog drvorezbara Miladina Lekića.

 

Ovaj samouki umetnik stvara neobične skulpture od drveta pomoću motorne testere, dleta, čekića i turpije. Za izradu najčešće koristi orahovo drvo, dud i hrast, a za nameštaj slavonski hrast.

Među njegovim figurama najviše pažnje zaokupljaju drveni seljaci dimenzija od 30 centimetara do dva metra, zatim neobična žena sa zmijom, orao, lav, slon, mnogobrojne ikone, drveni kovčezi sa duborezom, predivan sto sa isklesanom "Tajnom večerom".

Najpoznatije delo ovog umetnika je svakako “Zlatiborski brzi voz”, figura planinskog konja i seljaka, koja se nalazi u samom centru turističkog naselja Zlatibor kod jezera. Skulptura je visine oko 3 metra, a umetnik je za izradu ove skulpture koristio hrastovo (seljak) i brestovo drvo (planinski konj). Skulptura je nastala prema fotografiji poznatog užičkog posleratnog fotografa Ilije Lazica. Fotografija je dugo krasila izlog njegove foto radnje, na njoj se nalazi Todor Udovičić, kiridžija iz zlatiborskog sela Stublo. Kasnije je ova fotografija dobila naziv “Zlatiborski brzi voz”. Jednu ovakva figurica krasi i kući našeg slavnog tenisera Novaka Đokovića.

NJegove figure u prirodnim veličinama najčešće krase etno sela, pa se mogu videti u Zlakusi, Kremnima, Mokroj Gori, ali i širom Srbije. Takođe njegove skulpture upotpunjuju izgled novootvorenog tematskog parka “Kaubojski grad” na Vodicama.

Svoja umetnička dela Miladin Lekić izlaže na sajmovima turizma i nameštaja u Beogradu i Novom Sadu.

Posetite ovu neobičnu drvorezbarsku radionicu u kojoj će Vas dočekati umetnik Miladin Lekić. 

Kontakt telefon za informacije: +381 64 2032 854

Internet adresa: www.miladinlekic.com


Galerija Miladina Lekića X