Čigota

Zbog umerene klime i izuzetno prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Zlatibor danas ima stručnjake i opremu koji ga čini izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica "Zlatibor", a i većina hotela pruža razne usluge koje mogu poboljšati opšte zdravstveno stanje gostiju.

Specijalna bolnica za štitastu žlezdu i metabolizam je moderna ustanova koja poseduje neophodnu dijagnostiku jedinstvenu na ovim prostorima. Nuklearna laboratorija sa RIA laboratorijom, omogućava da se dijagnostika patologije štitaste žlezde uradi brzo i efikasno prema savremenim standardima. U službi nuklearne medicine mogu se izvesti sledeća funkcionalna, morfološka i hemodinamička ispitivanja: nuklearna endokrinologija, nuklearna nefro-urologija, nuklearna hepatologija, nuklearna kardiologija, scintigrafija kostiju i zglobova, scintigrafija pljuvačnih žlezda. Što se tiče terapijske nuklearne medicine, sprovodi se radikalno lečenje hipertiroze radioaktivnim jodom.

U okviru ove specijalne bolnice je i Kabinet za osteodenzitometriju (određivanje gustine kostiju pomoću DXA aparata EXPLORER-HOLOGIC) i Služba za kardio-pulmonalnu dijagnostiku (dijagnostikovanje koronarne bolesti i određivanje kondicione funkcionalne sposobnosti kod sportista).

Laboratorija u sklopu prijemne službe može proveriti krvnu sliku. Kabinet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju raspolaže svim neophodnim aparatima za elektroterapiju, elektrodijagnostiku i primenu toplotnih, hidro i kinezi terapijskih procedura.

U ovoj ustanovi se mogu obaviti i konsultantski pregledi kod profesora Medicinskog fakulteta iz Beograda: endokrinologa, endokrinih hirurga, fizijatara, gastroenterologa i kardiologa.

 

Specijalna bolnica "Čigota" nudi više vrsta zdravstveno-rekreativnih programa: Velnes program i Čigota program. U okviru Velnes programa postoje: menadžer (antistres) program, anticelulit program i program za štitastu žlezdu.

Program Čigota je dijetetsko-rekreativni program, koji oslobađa od viška kilograma dobro izbalansiranim planom dijeta i fizičkim aktivnostima. Ovim programom stvara se grupna pozitivna atmosfera i stiču informacije o značaju pravilne ishrane i rekreacije. Obuhvata: kompletno antropometrijsko merenje, biohemijsku dijagnostiku, niskokalorijsku ishranu (1200-1500 Kcal/dan), organizovane fizičke aktivnosti (šetnje, vežbe, plivanje), edukaciju, uputstva i preporuke za pravilnu ishranu.

U okviru Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma Zlatibor Čigota nalazi se i Relaks centar sa bazenom, saunama, parnim kupatilom, solarijumom, hidro masažama i dr.

"Čigota" je specijalizovana ustanova koja se bavi lečenjem bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma. Pored mediciskog ima i hotelski deo gde se smeštaju gosti koji žele da, boravkom u "Čigoti", odmarajući se, povrate ravnotežu duha u tela. U hotelu ima 186 smeštajnih jedinica (67 jednokrevetnih; 78 dvokrevetnih; 13 trokrevetnih soba i 28 apartmana) sa 340 ležajeva. Pored medicinskih usluga u ponudi je i "ČIGOTA PROGRAM" (dijetetsko-rekreativno-edukativni program za odrasle) i "Čigotica program" (program prevencije, lečenja i rehabilitacije gojaznosti kod dece i adolescenata). Dodatni sadržaji: kongresna sala (380 mesta); tri male sale (50-80 mesta); pansionski restoran (370 mesta); restoran "Zlatiborsko nebo" (150 mesta); beli restoran (100 mesta); aperitiv bar (60 mesta); letnja bašta (30 mesta); poluolimpijski bazen; relaks centar; sala za vežbanje sa teretanom; sportski tereni; bibilioteka i galerija.

Kontakt:

Ulica: Kraljeve vode br. 30

Telefon: +381 31 841 141, +381 31 597 236

E-mail: cigota@eunet.rs

Internet adresa: www.cigota.rs

Čigota X