Hidrografija

Zlatibor je veoma bogat vodama, a njegove reke, potoci i jezera su bogati raznim vrstama ribe.

 

Zbog nagiba zlatiborskog platoa prema severu i severozapadu, voda iz zlatiborskih reka otiče u Crno More, bilo da vodu odnose Drina, Đetinja ili Moravica.

Južnim delom Zlatibora teče reka Uvac sa dubokim koritom, a njeni veličanstveni kanjoni svedoče o divljoj snazi ove reke.

Crni Rzav izvire na Carevom polju ispod severozapadnih obronaka Murtenice i teče centralnim delovima visoravni, da bi njegovim spajanjem sa Belim Rzavom nastala reka Rzav koja se u Višegradu uliva u Drinu. Veliki Rzav teče istočnom granicom Zlatibora i jedna je od najčistijih reka Srbije.

Na Kraljevim vodama je za turističke potrebe 1947. godine izgrađeno veštačko jezero (dugo 150 m, široko 50 m), a puni ga čisti planinski potok Obudovice. Jezero je leti kupalište i svojevrstan dekor turističkog naselja Zlatibor kojim se možete provozati i čamcima ili pedalinama. Visoki borovi koji ga okružuju stvaraju prijatan hlad i svežinu u toplim letnjim danima, a tu su i lepe staze za šetnju sa klupicama za odmor gostiju.

Ribničko jezero na reci Crni Rzav je drugo veće veštačko jezero Zlatibora i nalazi se na 7 km jugozapadno od Obudojevičkog jezera. Sam naziv jezera ukazuje nam da je bogato raznim vrstama ribe (klen, pastrmka, šaran, linjak, som), što omogućava razvoj sportskog ribolova. Ovaj izuzetno atraktivan hidrološki objekat u izvanrednom prirodnom ambijentu između Ribnice, Kraljevih voda i Vodica, privlači veliki broj posetilaca, ribolovaca i rekreativaca.

Hidrografija X