• Novosti >
  • Vesti >
  • Zlatibor proslavio jubilej, 125 godina organizovanog turizma

Zlatibor proslavio jubilej, 125 godina organizovanog turizma

Svečanom akademijom, sinoć je u novootvorenom Grand hotelu Tornik obeležen jubilej, 125 godina od početka organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru. Ovaj datum, 20. avgust uzima se kao početak razvoja turizma, budući da je kralj Srbije Aleksandar Obrenović  tog dana daleke 1893. godine posetio ovu planinu i podržao nameru domaćina da se tu osnuje vazdušna banja. Od tada do danas, s početka stidljivo i lagano a potom sve brže i sigurnije, Zlatibor prerasta u jednu od vodećih turističkih destinaciju u Srbiji.

Pored velikog broja zvanica i gostiju, predstavnika medija, proslavi jubileja su prisustvovali i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije  Vera Božić Trefal, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES) Georgije Genov, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

Na svečanoj akademiji, prisutnima su se obratili predsednik opštine Čajetine Milan Stamatović, direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović, koji su se osvrnuli na turistički razvoj Zlatibora i istakli da lokalna samouprava i Turistička organizacija svojim radom doprinose da Zlatibor obara turističke rekorde, beleži veliku posećenost i svake godine obraduje gosti nekim novim turističkim sadržajem, manifestacijom...

Na ovoj svečanosti, pored filma o razvoju turizma na zlatnoj planini, gosti su prisustvovali i dodeli priznanja prvim vizionarima, nekima od njih i posthumno,  koji su svojim radom, znanjem i zalaganjem doprineli da Zlatibor danas bude jedan od vodećih turističkih centara. Priznanja su dobili: LJubiša R.Đenić – bibliotekar i kustos, etnolog i hroničar svog zavičaja; dr Đorđe Glišić koji je dvanaest godina rukovodio lečilištem Čigota, a to su bile zlatne godine zlatiborskog zdravstvenog turizma; Panto Mijailović, idejni tvorac i graditelj hotela Palisad. Ovom prilikom je Udruženje hotelijera i restoratera Srbije, HORES,  takođe dodelilo plakete zaslužnima za razvoj hotelske industrije: Turističkoj organizaciji Zlatibor i vlasniku Alko grupe, Miroljubu Aleksiću.

Gosti su imali priliku i da vide Zlatibor na starim fotografijama, na izložbi „Svetlopisom kroz prvu vazdušnu banju“ autora Snežane Đenić, direktorke Biblioteke LJubiša R. Đenić.

Na kraju večeri, za sve goste i stanovnike Zlatibora na Kraljevom trgu organizovan je koncert trubačkog orkestra Dejana Jevđića, a proslava je bila upotpunjena veličanstvenim vatrometom.

Reservation
Zlatibor proslavio jubilej, 125 godina organizovanog turizma X