• Novosti >
  • Vesti >
  • Dva nezaboravna dana na Zlatiboru uz „Ulične svirače“

Dva nezaboravna dana na Zlatiboru uz „Ulične svirače“

Program zlatiborskog kulturnog leta nastavljen je 17. i nastavlja se danas 18. avgusta nastupima „Uličnih svirača“. To je radno i kodno ime projekta koji na Zlatiboru realizuje Turistička organizacija Zlatibor i „Moon produkcija”, a objedinjuje akrobate, dečije animatore, glumce, muzičare i slikare ulične umetnosti.

Veoma sadržajan program ovog nesvakidašnjeg dešavanja na Kraljevom trgu započeo je oslikavanjem dela pločnika trga 3D street art-om. To je vrsta likovne umetnosti za koju je specifično "uživo" oslikavanje na ravnoj površini, a daje nam trodimenzionalnu optičku iluziju iz određene perspektive. Takva slika je estetski efektna i zanimljivog oblika iz svih uglova.  3D slika sa temom uličnih svirača i DŽokera, prvi je 3D Street rad u ovom delu Srbije. Pošto se stvara na nadmorskoj visini od 1000 metara, biće to jedna od najviših 3D slika na svetu, a delo je autora Milivoj-a Kostića – Koleta, akademskog slikara, koji je zapravo prvi 3D street umetnik u Srbiji, jedini predstavnik Srbije na međunarodnim Street festivalima.

Kako je celokupan prostor Kraljevog trga bio praktično pozornica „Uličnih svirača“ na maloj bini za ovu namenu formiranoj kraj cvećnjaka, prvo su deca i stariji posetioci mogli uživati i podučiti se veštinama žongliranja i drugim vragolijama glumaca i atleta u režiji i izvedbi „Kreativnog pogona i Ludifika“, koji za cilj i misiju ima promovisanje savremenog teatra i cirkusa kao umetničke, angažovane forme.  A zatim i dečiji mjuzikl „Velika zbrka“ kreativnog studija «Čarolija“. Tom prilikom okupljeni mališani su igrali i pevali sa vilom Milom i vešticom Gretom i slušali priče o magiji i dobroti čarobnjaka Merlina, u nastojanju glumaca „Čarolije“ da svojim stvaralaštvom i umećem pomognu deci u pronalaženju sopstvenog identiteta, upute ih i usmere ka višim vrednostima života i duha i tako im odrastanje učini lepšim i kvalitetnijim, a boravak na Zlatiboru zanimljivijim.

Neposredno sa okončanjem ove zabave za mališane usledio je koncert bliznakinja Marine i Marije Gobović. Sestre Gobović povele su publiku svojim divnim glasovima i svojom izvedbom etno pesama na jedan nov i za njih prepoznatljiv način polako u noć. Kako su se pesme nizale publika je sve zagrejanija i zagrejanija, spremno dočekala vatreni šou koji je usledio kao završetak programa 17. avgusta o čemu svedoče i slike u našoj galeriji, jer jedna slika govori više od hiljadu reči. Imajući sve to u vidu preostaje nam samo da pozovemo sve posetioce naše zlatne planine da se i večeras pridruže „Uličnim sviračima“ i vide šta su to sve pripremili u okviru muzičko-akrobatskog kabarea Svila i Čarolija, kao i da vide kako izgleda završena 3D slika na pločniku Kraljevog trga. Vidimo se!


Reservation
Dva nezaboravna dana na Zlatiboru uz „Ulične svirače“ X