• Novosti >
  • Vesti >
  • „Nebesko trčanje” na vrhu Zlatibora

„Nebesko trčanje” na vrhu Zlatibora

„Nebesko trčanje“, izuzetno naporna i zahtevna sportska disciplina trčanja na planinskim visinama, okupila je danas u u podnožju Ski-centra ''Tornik'' reprezentativce Srbije i Crne Gore u cilju pripremnog treninga.

Ovo je ujedno i poslednji grupni trening naše reperezentacije pred evropsko prvenstvo u Portugalu, čije održavanje je najavljeno za treći novembarski vikend u oblasti Sao Pedro do Sol. Na ovom pripremnom treningu učestvovalo je sedam reprezentativaca među kojima je u Nikola Ilić, rodom iz Čajetine, koji živi u Beogradu.

Licencirani planinski vodič i organizator manifestacije Marko Nikolić istakao je brojne  specifičnosti ove neobične i izuzetno naporne sportske discipline nazvane „nebesko trčanje" (skajraning). Ovaj ekstremni vid planinskog trčanja omogućio je ne samo trening, već i odličnu zabavu, druženje, kao i uživanje u netaknutoj prirodi na visinama Zlatibora. Po rečima trkača, ovo su staze koje ne treba propustiti, kao i da “zlatna planina” predstavlja vrhunsku lokaciju za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji.

Skajraning predstavlja posebnu sportsku disciplinu koja podrazumeva spoj planinarenja i trčanja. Kao rezultat tog spajanja dobijen je jedan potpuno novi sport sa specifičnim karakteristikama, koje ga upravo izdvajaju i iz planinarenja i atletskih trkačkih disciplina.

U osnovi skajraning je od planinarenja „nasledio“ prostor u kome obitava, planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše, trčanje. U poslednjih nekoliko decenija na našim prostorima doživljava izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija…

Asocijaciju skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji ‘’nebeskog trčanja’’, ultramaratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju, afirmaciji i promociji sportskog i planinskog turizma u Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko-tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje. Primljeni su u punopravno članstvo Međunarodne skajraning federacije (International Skyrunning Federation - ISF).

Naredne godine Asocijacija skajraning Srbija organizovaće sedam trka na našim prostorima: na Jahorini, Zlatiboru, Staroj planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjajevini i Lužnici. Trke će početi da se organizuju u februaru, a sezona se završava u oktobru. Takmičenje nebeskih trkača na Zlatiboru planirana je za 2. april 2022. godine, ovde će staza biti duga  27 km sa čak 1.600 metara uspona i spusta.



Reservation
„Nebesko trčanje” na vrhu Zlatibora X