Na Zlatiboru dnevno 20.000 gostiju

Snega i sunca ima u izobilju ove zime na skijaškim terenima Zlatibora. Turiste to privlači, pa mnogi ovih dana uživaju i u Ski-centru „Tornik” i na skijalištu Obudojevica u centru planine. Neko u skijanju, drugi u vožnji motornim sankama ili zaprežnim saonicama, neko u šetnji ili lenčarenju u kakvoj kafanskoj bašti na zimskom suncu.

Zimska poseta najposećenijoj planini Srbije je odlična: januarska popunjenost kapaciteta je preko 80 odsto, u proseku se ovde odmara oko 20.000 gostiju dnevno. Ima turista, a time i posla za hotelijere, izdavaoce privatnog smeštaja, vlasnike restorana i kafića, pijačne prodavce. Snežna zlatiborska zima na dobrobit je svima.

Naročito dobar za zlatiborski turizam bio je početak ove godine. U dane novogodišnjih praznika planina je bila prepuna, tražilo se slobodno mesto u hotelima i privatnom smeštaju. Bogata ponuda, zanimljivi koncerti na otvorenom u organizaciji opštine Čajetina i drugi sadržaji privukli su tih dana desetine hiljada posetilaca iz mnogih gradova Srbije, pa i iz BiH i Crne Gore. Nastavilo se dobrom posetom i oko Božića, dočeka srpske Nove godine i u ostale dane januara.

Skijaške staze su dobro pripremljene, rade žičare, sankališta, sistemi za veštačko osnežavanje, klizalište... Na Obudojevici ima skijaša i ski-škola, tu je i jedan top za veštačko osnežavanje. U Ski-centru „Tornik” takođe svi kapaciteti rade, snega je u izobilju, mnogi skijaši i borderi uživaju. U popularnom Dino parku imaju staze za skijanje i sankanje, u Avantura parku stazu za noćno skijanje sa sistemom za veštačko osnežavanje.

Tokom januara na ovoj planini preovladavali su gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Vojvodine. U februaru je raspust za đake iz većine škola u Srbiji, taj mesec će, sudeći po rezervacijama smeštaja, ovde biti još bolji s popunjenošću preko 90 odsto. Turiste će privući, pored ostalog, i važna zimska zlatiborska manifestacija, „Pršutijada” u Mačkatu koja se održava od 9. do 11. februara.

Tekst: Politika/Branko Pejović

Reservation
Na Zlatiboru dnevno 20.000 gostiju X