Mladi vole "zlatnu planinu"

Zlatibor je iz godine i godinu sve posećeniji. Rekordi u broju turista obeležili su prethodne sezone, a posećenost i u godinama pandemije prevazilazi očekivanja. Pri tome, primetno je da se postepeno menja raniji turistički trend i da je među gostima ''zlatne planine'' sve više mladih. Srećemo ih ne samo u hotelima, baštama kafea i restorana, na stazama pored jezera i kod gondole, nego i na šetalištima podalje od centra, ski-stazama, terenima, vidikovcima... Šta je to čime ih Zlatibor privlači pitali smo neke od njih.

Gondola i komplet lepinja posebni doživljaji

Dve mlade Kragujevčanke, obe pravnice, Duška Terzić i Milena Dragojević, kažu da im prija boravak na ovoj planini:
– U odnosu na Kopaonik Zlatibor je zimi privlačniji zbog većeg izbora restorana i kafea, ima više sadržaja za one koji ne skijaju. Češće smo dolazile na ovu planinu u prošloj i ovoj godini, pored ostalog i zbog ove epidemiološke situacije. Ranije smo više po Evropi putovale, a u poslednje dve godine te strane zemlje smo zamenile Zlatiborom i jednako nam je lepo. Sada otkrivamo lepote Srbije – govori Duška. 
– Na Zlatiboru nam godi i domaća hrana. Posebno je dobra komplet lepinja, istina malo je jaka, ali se može podneti uz šetnje i druge aktivnosti. Vozile smo se gondolom naravno, to je lep doživljaj. Doći ćemo na Zlatibor opet, verovatno na proleće – kaže Milena.

Gradnja u centru je nužnost savremenog turizma

Kod jezera u centru Zlatibora uživali su mladi supružnici Isidora i Nebojša Kojić iz Beograda. Ona farmaceut, on pravnik.
– Volimo Zlatibor, ovde je divno. Često dolazimo, u različitim periodima godine. Nekad produženi vikend, nekad na sedam dana. Uglavnom odsedamo u privatnom smeštaju – kaže Isidora, pa na pitanje šta ih ovde privlači odgovara: – Čist vazduh pre svega, dišemo punim plućima. Među ovim borovima i proplancima nema kovida. Kod nas u Beogradu nema ovako zdravih mesta ni uslova za zdrav odmor. Nebojša kaže da je u njegovoj porodici boravak na Zlatiboru duga tradicija, još je njegov deda ovde redovno dolazio. Seća se Nebojša nekadašnjeg Zlatibora, pa ocenjuje da ovaj današnji predstavlja napredak, sve je privlačniji za mlade ljude kojima je potrebno mesto za zdrav odmor i provod.
– Neki kritikuju gradnju na Zlatiboru, izgrađenost centra planine. A ja se s njima ne slažem. Urbani deo treba da se gradi i uređuje, jer je to potrebno jednom ovako razvijenom turističkom centru, da ima sve sadržaje neophodne turisti. To je nužnost savremenog turizma. Ovde se gradi, a odmah u blizini su kilometrima duge staze za šetnju i livade, nenarušena priroda, i to je pravi spoj – objašnjava Nebojša Kojić.

Mladi supružnici kažu da se na ovoj planini uvek lepo naspavaju, naodmaraju, dugo šetaju, baš uživaju. Domaća hrana im je vrlo privlačna: kačamak, komplet lepinja i druga narodna jela im prijaju, ovde i težu hranu lako jedu i podnose.
– Vozili smo se gondolom, čekali duže u redu za vožnju, ali je vredelo, uživali smo. U vožnji najdužom panoramskom žičarom osećali smo se kao da smo u nekom turističkom centru razvijene Evrope – ne krije Isidora.

Na Zlatiboru ima za svakog ponešto

Dve drugarice i koleginice iz Beograda, obe vaspitačice, Jelena Đurđević i Jelena Torbica razgovarale su i posmatrale sankanje na stazi pored jezera. Jelena Đurđević nam je rekla da već 15 godina redovno dolazi na Zlatibor. Prija joj na Zlatiboru čist vazduh, lepe šetnje, zimski sportovi, isključivo na Obudovici gde su staze manje zahtevne.
– Dolazim uglavnom zimi, ređe na proleće. Vidim da se promenio Zlatibor, dosta se izgradio, mislim da je izgubio nekadašnju čar. Ali ni sada ovde nije loše za odmor, ima čistog vazduha i šetališta za prijatan boravak. 
Jelena Torbica je ovde tek drugu godinu. Došla je na predlog koleginice Jelene i lepo se provodi.
– Zadovoljna sam na Zlatiboru, nisam zažalila što ovde provodim dane odmora. Ima na ovoj planini za svakog ponešto, ne samo za one što skijaju nego i za nas koji šetamo i uživamo. Privlače me zlatiborski specijaliteti, lepa domaća hrana. Super nam je ovde – zadovoljna je Jelena Torbica.

Spoj urbanih i etno sadržaja

Iz Bele Crkve, banatske ravnice, na ''zlatnu planinu'' došao je mladi bračni par Janikić, supružnici Ivan i Sanela. On je poznati bajker, predsednik moto-kluba u Beloj Crkvi, a ona zaposlena u banci. Sreli smo ih u Info-centru na Kraljevom trgu gde su se interesovali za zlatiborske sadržaje i izletišta. Kažu da na Zlatibor dolaze redovno, nekad i motorom kao bajkeri, redovni su učesnici moto-skupa. Kad ne dođu motorom, kao sada, obavezno iznajme kvadove i motorne sanke, da sa zadovoljstvom špartaju uzduž i popreko planinom. Kod njih u ravnici svi putevi su ravni i pravi, a ovde su im izazovne krivine i usponi.
– Zlatibor nam je privlačan iz više razloga: lepo je i zdravo mesto, ima čist vazduh i izuzetnu prirodu, dobru domaću hranu i smeštaj, sve sadržaje potrebne jednom razvijenom turističkom centru, a sačuvanu tradiciju. Zlatibor je na pravi način spojio urbano i etno – rekao nam je Ivan. Kažu da im veoma prija zlatiborska hrana, posebno jagnjetina iz Mačkata. Ali i kačamak, kajmak, komplet lepinja, taj ''lagan'' planinski doručak koji je potreban za njihove duge vožnje. 

Reči mladih ljudi koji svoj odmor rado provode na Zlatiboru govore u prilog činjenici da je "zlatna planina" već dugi niz godina destinacija koja pruža mnoštvo sadržaja i mogućnosti za aktivani odmor koji gosti dugo pamte i rado se vraćaju. 



Reservation
Mladi vole "zlatnu planinu" X