Zlatibor MTB TOUR na Torniku

Da je Zlatibor planina avanture, sportskog duha i zdravog života svedoči današnji početak Zlatibor MTB TOUR-a koji se u trajanju od dva dana održava na Torniku. Ovaj biciklistički kros rekreativnog karaktera namenjen je svima koji vole netaknutu prirodu i uživaju u biciklizmu.

Za prvi dan krosa 19.09.2020. sa startom u 09.00 časova planiran je polazak iz Planinskog doma Tornik na MTB vožnju preko  Kobilje glave, kanjonom Ribničke reke do Donje Jablanice, uz kružnu turu do Ribnice i  ciljem ispred ski centra Tornik, što je ukupno oko 30 km fantastične vožnje kroz nestvarne predele zlatne planine.

Kros zahteva dobru kondiciju i poznavanje tehnike vožnje po zahtevnijim terenima, a ispravnost bicikala i neohodna prateća oprema su obavezni.

Krajolici kojima su učesnici savladavali predviđenu trasu kroz kanjone okruženi stoletnim borovima po svedočenju mnogih od njih sve su samo ne ono što očekujete od Zlatibora koji znate u užem turističkom centru.

Za drugi dan Zlatibor MTB TOUR-a (20.09.2020) planiran je start u 10.00 časova i kraća ali ništa manje zanimljiva i uzbudljiva tura kanjonom Ribničke reke prema Ski centru Tornik i obilazak obližnjih napuštenih rudnika magnezita.

Manifestaciju su kao glavni pokrovitelji i sponzori uz Turističku organizaciju Zlatibor podržali Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrednosti“, a glavni organizatori su „Klub Salamandra" i Planinski dom „Tornik".

S obzirom da je kros rekreativnog karaktera nije bilo i neće biti merenja vremena, niti zvaničnog proglašenje pobednika, već su svi učesnici koji izvezu kros do kraja pobednici i bogatiji za jedno uzbudljivo iskustvo vožnje manje poznatim predelima najposećenije planine Srbije i vodećeg turističkog centra u regionu.


Zlatibor MTB TOUR na Torniku X