• Novosti >
  • Vesti >
  • Zlatibor 8.put okupio folkloraše veterane

Zlatibor 8.put okupio folkloraše veterane

Međunarodni festival folklora za veterane okupio je u Čajetini oko 1250 folkloraša iz Srbije, Austirije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Festival je osmi put organizovalo Udruženje za negovanje...

Folkloraši veterani u autentičnim nošnjama zaigrali su najlepše narodne igre iz skoro svih krajeva Balkana. Zasvirala je harmonika, zaigrao opanak, nakrivila se šajkača i ubradila marama kao tipično nasleđe folklora, ali zaigralo se i kolo na štulama kao svojevrsna atrakcija vlaškog kraja.
„Pretpostavlja se da su ljudi ranije koristili štule da bi pregazili reku, a onda su spontano i zaigrali kolo na štulama. Danas na štulama u našem selu igra vlaško kolo, igra se fudbal i to rade i deca i mi veterani“, priča Rozica Dragojlović, predsednica KUD-a Štule iz Kučevskog sela Voluje.
Sa istim žarom i poletom kao i kad su učili prve korake tradicionalnih srpskih igara spremaju se veterani svake godine za festival na Zlatiboru. Jednom dođu i uvek se vraćaju.
Ovogodišnji festival pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja, kulture i druženja, nosi još jednu karakteristiku na koju su posebno ponosni organizatori.
„Imamo društvo iz Mađarske, folkloraši Mađari igraju igre iz Srbije, imamo Hrvate, pevačku grupu iz Zagreba, tri društva iz Austrije, iz Srebrenice KUD u kome igraju pola Srbi, pola Muslimani… Mnogo je bilo razdvajanja, nadam se da će ovaj festival uspeti da spoji naše razdvojene narode igrom, pesmom i veseljem“, navodi Luka Vesović iz Udruženja za negovanje tradicije Veterani Zlatibora.
Festival folklora za veterane je, od prvog kada je učestvoavalo sedam KUD-ova i 250 igrača, za osam godina prerastao u okupljanje 52 kulturno umetnička društva i više od 1250 folkloraša.


Reservation
Zlatibor 8.put okupio folkloraše veterane X