• Novosti >
  • Vesti >
  • Specijaliteti sa Zlatibora predstavljeni u centru Beograda

Specijaliteti sa Zlatibora predstavljeni u centru Beograda

U petak, 05. oktobra, u beogradskom "Gastronaut" baru predstavljeni su autentični zlatiborski specijaliteti: komplet lepinja, kiselo mleko i prepoznatljivi zlatiborski sir i kajmak. 

Prezentacija je organizovana kao treći u nizu događaj povodom realizacije projekta "12 Veličanstvenih". Domaćini su bili mlekara "Naša Zlatka" iz sela Kriva Reka i Turistička organizacija Zlatibor, koji su u skladu sa projektom poslužili kiselo mleko i komplet lepinju kao prepoznatljivo jelo sa ovih prostora. 

Turistička organizacija Zlatibor aktivno se bavi promocijom turističkih potencijala planine, a nadaleko čuvena gastronomija ovog kraja je jedan od najboljih načina da se postojećim i budućim gostima ukaže na činjenicu da se na Zlatiboru i dalje neguju vrednosti sa epitetom tradicionalno, autentično i prirodno.

Događaju je prisustvovao veliki broj novinara i predtstavnika medija, blogera iz sveta turizma i kulinarstva, a u prepoznatljivom ukusu komplet lepinje uživali su i gosti Gastronaut bara, među kojima je bilo turista iz celog sveta.

U okviru projekta "12 Veličanstvenih" odabrano je 12 autentičnih gastro proizvoda iz različitih delova Srbije, koji su predsavljeni javnosti, a jedan od tih je upravo ovaj prezentovan 05. oktobra u Beogradu. 

Jedan od domaćina ovog večerašnjeg događaja u Beogradu - mlekara "Naša Zlatka" otvorena je u septembru 2017. godine, u selu Kriva Reka na obroncima Zlatibora. Mlekara je deo projekta „From hills to  dairies" - „Od mleka sa naših planina” finansiran od strane Evropske unije, čiji je cilj ojačan lanac vrednosti proizvodnje mleka u prekograničnom području Srbija - Crna Gora. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak.

Specijaliteti sa Zlatibora predstavljeni u centru Beograda X