• Novosti >
  • Vesti >
  • Svečano otvorena najduža panoramska gondola na svetu – Gold gondola Zlatibor

Svečano otvorena najduža panoramska gondola na svetu – Gold gondola Zlatibor

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, francuskog ambasadora Žan-Luja Falkonija i drugih visokih državnih  zvaničnika, danas je na Zlatiboru svečano otvorena najduža panoramska ''Gold gondola'', ukupne dužine devet kilometara koja povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornik.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović  zahvalio je predsedniku Vučiću što prisustvuje otvaranju gondole, ukazujući da je to početak dijaloga opozicije i vlasti i da se nada da će to biti u interesu države, Zlatibora i cele Srbije.

Stamatović je zahvalio i svima koji su pomogli u izgradnji gondole, što je jedno od najvećih ulaganja u turizmu u Srbiji, dodavši da je bilo dosta birokratskih procedura koje su ometale i usporavele tu investiciju koja je od državnog interesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se raduje svakom uspehu koji dobro donosi građanima i Srbiji.

''Ne zanima me ni najmanje ko je na vlasti, došao sam da čestitam, jer je urađena velika stvar za Srbiju. Imaćemo veliku trku između Zlatibora i Vrnjačke banje po poseti turista. Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uz Srbiju, bez obzira ko je na vlasti. Čestitam gospodinu Stamatoviću i svim stanovnicima Zlatibora i okoline. Živela Srbija'' - izjavio je predsednik Vučić.

Potpredsednik francuske kompanije ''Poma'' Kristijan Buvije rekao je da mu je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju i zahvalio se svima.

''Čast mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde i zadovoljstvo mi je što sam bio jedan od učesnika na ovom projektu. Zlatna gondola je danas najduža gondola na svetu'' – zaključio je Buvije.

Izgradnja Gold gondole koštala je 13 miliona evra, a opština Čajetina je obezbedila novac iz svojih sredstava. To je najduža panoramska gondola, dužine devet kilometara, sa kapacitetom 600 putnika na sat, sa 55 kabina sa po deset mesta.

Očekivanja su da se investicija u gondolu vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca, saopštila je informativna služba Opštine Čajetina.




Fotografije: foto studio Nikić 

Reservation
Svečano otvorena najduža panoramska gondola na svetu – Gold gondola Zlatibor X