• Novosti >
  • Vesti >
  • Prvi "Festival dobrog ukusa" održan na Zlatiboru

Prvi "Festival dobrog ukusa" održan na Zlatiboru

Turistički Zlatibor, na kome se i ovog leta odmara hiljade posetilaca za koje je priređeno mnoštvo kulturno-zabavnih sadržaja i programa, dobio je još jednu zanimljivu manifestaciju. Ovde je prvi put održan Sajam hrane pod nazivom ‘’Festival dobrog ukusa’’. Organizovalo ga je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) i GIZ, opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Na „Festivalu dobrog ukusa“ svoje proizvode i delikatese, raznovrsna jela i pića predstavilo je tridesetak proizvođača tradicionalne hrane iz Srbije, Crne Gore i BiH, zajedno sa ugostiteljskim objektima koji posluju na Zlatiboru.

Učesnici festivala su PG “Budimirović” (Bogatić), COD “Luna” (Rudo), PG “Željko Macanović” (Pljevlja), PG “Pešić / Udruženje” (Bijelo Polje), PG “Ojdanić” (Ravni) , Agrarni fond grada Trebinja “Herzeg House” (Trebinje) , PG “Dosković” (Prijepolje), “Suhomesnati proizvodi Marić” (Mačkat) , “Šopalović Širet” Čajetina, PG “Milojević” (Čajetina) , mlekara “Naša Zlatka” (Čajetina), društvo pčelara “Zlatibor” (Čajetina) , PG “Zečević” (Čajetina), PG "Minić" (Čajetina), PG "Mišović" (Čajetina), PG "Milojević" (Čajetina), PG Dumbelović (Gorjani), Udruženje grnčara Zlakusa.

Nakon otvaranja manifestacije usledio je obilazak štandova sa tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, gde su posetioci festivala mogli da probaju izloženo, a i da kupe.

Zatim je usledila kreativna kuvarska radionica u kojoj su učestvovali predstavnici hotela Mona i Zelenkade, Vip Casa-e, poslastičarnice “Fenix”, a gastronomsku radionicu je moderirao Gastronomad Lepi Brka. Oni su tradicionalne proizvode priremali na savremen način. Radionica je imala i humanitarni karakter, jer se kupovinom vaucera za konzumaciju hrane ,pomagalo dnevnom boravku sa smetnjama u razvoju “Zračak“ iz Čajetine.

‘’Festival dobrog ukusa’’ je svojim nastupom upotpunila i zatvorila ženska pevačka grupa “Ogrlica od bisera” pod rukovodstvom gospođe Jasne Vasiljević- Milanović koja neguje narodne izvorne pesme ,bori se za očuvanje tradicije i u sklopu je kulturno-umetničkog društva “Abrašević” iz Beograda.

‘’Abrašević’’ je dobitnik najviših društvenih priznanja i pobednik mnogobrojnih domaćih i stranih festivala širom sveta, već decenijama jedan od najuspešnijih reprezenata nacionalne kulture Srbije u zemlji i inostranstvu.


Reservation
Prvi "Festival dobrog ukusa" održan na Zlatiboru X