Promocija Oplenca i Topole na Zlatiboru

Nakon promocije Zlatibora u Topoli početkom juna i tom prilikom ostvarene saradnje, ovog ponedeljka, 2. avgusta, na Ilindan došlo je do uzvratne posete i promocije Turističke organizacije Oplenac iz Topole na Zlatiboru.

Bogati višečasovni program promocije Oplenca i Topole na nekoliko lokacija na Zlatiboru počeo je predstavljanjem prve monografije o čuvenom vašaru i Oplenačkoj berbi u Topoli koja je održana  od 17 časova u Biblioteci Kulturnog centra na Zlatiboru. O ovoj značajnoj privrednoj, kulturnoj i turističkoj manifestaciji govorili su autor monografije Igor Petrović, predsednik opštine Topola i Jovana Milovančević, novinarka Radio Beograda i urednica emisije o kulturi.

Program je nastavljen oko 19 časova na Kraljevom trgu, gde su posetioci Zlatibora mogli da pogledaju predstavu dramskog studija KUD-a Oplenac koji postoji od 2000 godine, a nastavljač je tradicije negovanja dramskog amaterizma u Topoli koja traje skoro jedan vek. Najnovija prestava na repertoaru dramskog studija KUD-a Oplenac „Priče velikog rata“, kojom su se predstavili zlatiborskoj publici na pozornici Kraljevog trga napravljena je u spomen na naše slavne pretke koji su se od 1914-1918 borili za slobodu Srbije. Ona je svojevrsni istorijski čas i podseća gledaoce na jedno od najtragičnijih ali i najdičnijih razdoblja srpske istorije.Predstava je kolaž adaptiranih tekstova Dobrice Ćosića, Stevana Jakovljevića, Dušana Kovačevića, Vojislava Ilića Mlađeg i sećanja ratnika zabeleženih u knjizi “Solunci govore“.

Nakon predstave koja je ispraćena velikim aplauzom publike nastupio je igrački ansambl KUD-a Oplenac. Mladi članovi KUD-a kroz više od sat svog programa ulepšali su veče na Zlatiboru, a svojim koreografijama „Gnjilane“, „Binačka Morava“, „Pirot“, „Toplica“ i „Bosilegradsko krajište“ učinili da i okupljena publika zacupka sa njima i oduševljenim aplauzima isprati završetak koncerta.   

Za sve to vreme, odnosno od 16 časova u blizini jezera koje polako poprima svoj novi izgled, na Kraljevom trgu bio je postavljen štand Turističke organizacije Oplenac gde su se svi zainteresovani posetioci Zlatibora mogli da se upoznaju sa turističkom ponudom Topole, koja se zasniva na bogatom kulturno-spomeničkom nasleđu, pre svega Karađorđevog grada i crkve Svetog Đorđa na Oplencu, Kraljevoj vinariji ali i vrhunskim vinima i drugim vinarijama iz topolskog vinogorja. Akcenat je stavljen na promociji 58. Oplenačke berbe koja se tradicionalno održava u drugoj nedelji oktobra, a to je ove godine  8., 9. i 10. oktobar, zbog čega iz Turističke organizacije Oplenac poručuju „Izvolite u Topolu i na Berbu!“.


Reservation
Promocija Oplenca i Topole na Zlatiboru X