• Novosti >
  • Vesti >
  • Počeo 7. Međunarodni festival sportskog filma

Počeo 7. Međunarodni festival sportskog filma

Na Zlatiboru, u kongresnom centru „Srbija“, danas je na najsvečaniji način u 19 časova otvoren 7. Međunarodni festival sportskog filma.

Festival je pozdravnim govorom dobrodošlice svim učesnicima, posetiocima festivala i dobitnicima laureata, otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Na početku festivala dodeljena su priznanja za životno delo, u želji da se dostignuća velikana srpskog sporta i glumišta večno sačuvaju u kolektivnom pamćenju. Likovi dobitnika ovogodišnjih priznanja za životno delo uskoro će ukrasiti zidove novog omladinskog kulturnog centra, koji će biti u budućnosti dom Festivala i zlatiborska - srpska kuća slavnih, a prisutne je pozdravio legendarni reprezentativac Srbije – Savo Milošević.

Osmorka, kojoj je ove večeri odata počast, je prava reprezentacija laureata za večnost, a čine je: Bogdan Joksimović Bobica, Ivica Osim, Sreten Damnjanović, Dragan Kićanović, Vladimir Stanković, Dušan Duda Ivković, Vojkan Borisavljević, Dragoslav Šekularac.

Po zamisli tvoraca festivalskog programa Jovana Markovića, Nikolaja Parahovnika, Aleksandra Avramovića i direktora Festivala Mihaila Todorovića, ovaj, sedmi zlatiborski festival u filmskom smislu otvorili su Rađa, Kukoč, Sale Đorđević, Svetislav Pešić i družina iz filma 250 stepenika“, a zatvoriće ga Miloš Biković u ruskom filmu Led“ - dobitnik specijalnog priznanja za internacionalni glumački uspeh i veliki doprinos sportskom filmu u ulogama fudbalera, košarkaša, šampiona u umetničkom klizanju. Na festivalskoj listi u naredna tri dana je više od 50 filmova iz 22 zemlje. Očekuje se velika ekipa mešovitog sportsko-umetničkog sastava čije boje, u specijalnim, za ovu priliku kreiranim dresovima, treba da brane: Nataša Kovačević, Vladimir Stanković, Mladen Đorđević, Aleksandar Miletić, Ivica Vidanović, Maja Tucaković, Vanja Dermenđieva, Srđan Savić i drugi filmski radnici i umetnici, sportisti i novinari.

Posebno iz organizacionog odbora Festivala naglašavaju očekivanje da će se filmski stvaraoci, sportisti, novinari i brojni gosti Zlatibora pridružiti pratećim netakmičarskim tematsko-filmskim programima, u susretima sa Natašom Kovačević (nedelja, 10. jun od 15 časova), heroinom sporta i života, kao i sa predstavnicima sportske Subotice (subota, 9. jun od 16 časova). Takođe, ističu ponos što će Festival imati svetsku pretpremijeru filma Skok“ i premijere filmova: „Kada je srebro sijalo kao zlato i Beograd - kolevka košarke“ kao i sreću što će se ove godine Festivalu pridružiti i đaci Zlatibora, i to dva puta: u susretu sa Natašom i na svečanom zatvaranju kada će svirati i pevati svevremenu muziku Vojkana Borisavljevića, dobitnika priznanja za životno delo – najavljuju Marković, Parahovnik i Avramović.

Fokus i termin održavanja ovogodišnjeg festivala odredila su dva velika događaja: nedavni fajnal-for evropske košarke u Beogradu i Svetsko fudbalsko prvenstvo u fudbalu, zbog koga se i festival održava ranije od redovnog termina. A u ovogodišnjim takmičarskim filmovima zastupljeni su svi sportovi i najveći sportisti, posebno naši košarkaši i fudbaleri. Jedan od njih je već legendarni košarkaški trener Željko Obradović. On je, vremenski skoro paralelno, i u stvarnosti, u Beogradu, odigrao svoju filmsku ulogu, koju će publika gledati ovde na Zlatiboru, a detaljan plan i program Festivala možete pogledati na sledećem linku:

http://www.zlatibor.org.rs/sr/sta-raditi/manifestacije-i-dogadjaji/Medjunarodni-festival-sportskog-filma/


Reservation
Počeo 7. Međunarodni festival sportskog filma X