• Novosti >
  • Vesti >
  • Petrovdanski praznik obeležen u Sirogojnu

Petrovdanski praznik obeležen u Sirogojnu

Jedno od najživopisnijih zlatiborskih sela, selo Sirogojno, i ove godine na tradicionalan način obeležilo je seosku slavu, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Seoski sabor počeo je rano, jutarnjom liturgijom u crkvi posvećenoj Svetim apostolima, a praznična atmosfera u selu osećala se tokom celog dana. Veliki broj ljudi, kako meštana okolnih sela, tako i radoznalih gostiju pristizao je u Sirogojno u iščekivanju početka centralne proslave.

Glavni program počeo je nešto pre 18.00 časova defileom maturanata i učesnika programa, a nastavljen bogatim kulturno-umetničkim programom koji je priređen na platou ispred crkve.

U programu su nastupili i podmladci dva KUD-a: „Zlatibor“ Čajetina i „Prvi Partizan“, mali guslar Vukašin Stanić, Trubački orkestar Igora Mitrića, kao i đaci sirogojnske škole u dodolskoj igri, pevačkim numerama i recitacijama. Gost pesnik je ove godine bila zavičajna književnica Mirjana Ranković Luković.

Petrovdan u Sirogojnu podjednako je zanimljiv i starima i mladima. Starji posetioci prisećali su se običaja, a mladji imali priliku da dosta toga nauče o narodnoj tradiciji, svetkovanju i saborovanju koje je nekada davno bilo važan deo svakodnevnog života. U očuvanju narodne tradicije i običaja najveću ulogu i ovog petrovdansko praznika imao je muzej "Staro selo", gde su tokom dana za sve posetioce bile priređenere rekonstrukcije narodnih običaja za petrovdanski praznik  koji se tradicionalno proslavlja pravljenjem venaca od  petrovskog cveća.

Za one posetioce kod kojih je više izražen sportski i tačmičarski duh bio je oranizovan i turnir u fudbalu, a Sirogojnski ugostitelji potrudili su se za bogate trpeze.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, posetioci su imali prilku da uživaju u koncertu Elizabete Beti, dobitnice priznanja za najbolju estradnu umetnicu dijaspore.

Veliki boj posetilaca manifestacije okupio je  glavni događaj večeri, a ove godine to je bio  solistički koncert Snežane Đurišić, čime se proslava Petrovdana produžila do kasno u noć.

Petrovdanski praznik obeležen u Sirogojnu X