• Novosti >
  • Vesti >
  • Otvorena nova izložba u Galeriji Kulturnog centra

Otvorena nova izložba u Galeriji Kulturnog centra

U četvrtak, 15. avgusta, u 19 časova, u organizaciji Srpsko-ruskog kluba, kao regionalne organizacije srpsko-ruskog prijateljstva Zlatiborskog okruga, u Kulturnom centru na Zlatiboru, u saradnji i suorganizaciji sa Turističkom organizacijom Zlatibor i Kulturnim centrom na Zlatiboru,svečano je upriličeno otvaranje izložbe "Srpske pravoslavne crkve i ruska emigracija 1920-1940", autora Radovana Pilipovića, direktora Arhiva SPC.

Ova izložba otvorena je i na Zlatiboru, nakon uspešnih prikazivanja u Užicu i Bajinoj Bašti, gde su prikazane takođe zalaganjem i organizacijom Srpsko-ruskog kluba. Ruska emigracija na Balkanu predstavlja istorijski fenomen koji poslednjih decenija sve više privlači pažnju istoričara. Iako su radovi na ovu temu brojni, a mnogi od njih se odlikuju kvalitetom i istraživačkim rezultatima, nekorišćeni arhivski izvori uvek iznova bacaju novo i jarko svetlo na pojedine aspekte.

Upravo je takav slučaj sa arhivskom građom iz Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve, koja je istraživačima i proučavaocima prošlosti gotovo nepoznata.


Reservation
Otvorena nova izložba u Galeriji Kulturnog centra X