• Novosti >
  • Vesti >
  • Održana svečana akademija u Kulturnom centru

Održana svečana akademija u Kulturnom centru

Danas 18.  avgusta u Kulturnom centru na Zlatiboru priređena je svečana akademija povodom obeležavanja velikog jubileja- 800 godina autokoefalnosti SPC kao i  hramovne slave Preobraženja  Gospodnjeg  u organizaciji bratstva Hrama u saradnji  sa Opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor.    

Program je počeo večernjim bogosluženjem u hramu a potom i prazničnom litijom ulicama Zlatibora. Umetnički deo programa počeo je oko 19 časova svečanom akademijom "Jesi li se umorio starče" na sceni Kulturnog centra. Akademija za koju je scenario napisala i  koju je i režirala profesor Biljana Đurović imala je i tu čast da bude prva odigrana na ovoj sceni.

Akademija je zasnovana na dijalogu između Svetog Simeona i Svetog Save, oca srpske države i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve. U ovoj dijaloškoj formi između oca i sina autorka je na veoma zanimljiv način dočarala šta je sve održalo našu crkvu kroz 8 vekova. Akcenat je bio na ulozi Svetog Save kao duhovnog vođe i večitog ideala svih pravoslavnih Srba, a koga je maestralno odigrao mladi glumac Uroš Novović, dok je Svetog Simeona odigrao iskusni Milan Caci Mihailović. Kroz ceo tok predstave kao naratori publiku su vodili upravo profesor Biljana Đurović kao i dramski umetnik Aleksandar Lazić, a pored ove tačke Akademiju su svojim nastupima uveličali i muški kamerni hor iz Zrenjanina "Sveti Serafim", pojac Danilo Topalović, kao i etno pevačica Katarina Gojković koja je svojim moćnim glasom u par navrata "naterala" publiku da horski zapeva zajedno sa njom.

Na ove svečanosti pozvani su svi meštani Zlatibora kao i turisti koji trenutno borave na našoj planini, ulaz je bio besplatan a odlična ispunjenost sale  pokazuje da je zlatiborska publika veoma zainteresovana i nestrpljiva povodom događaja u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Praznične svečanosti traju i sutra, kada na  veliki hrišćanski praznik Preobraženje Gospodnje hram na Zlatiboru proslavlja hramovnu slavu. Sveta liturgija počinje u 9 časova a nakon liturgije za sve goste biće upriličena i Trpeza ljubavi.

Održana svečana akademija u Kulturnom centru X