• Novosti >
  • Vesti >
  • Održan prvi festival u amaterskom pevanju “Izvorske kapi 2019” na Zlatiboru

Održan prvi festival u amaterskom pevanju “Izvorske kapi 2019” na Zlatiboru

Na Kraljevom trgu, večeras se uprkos lošim  vremenskim uslovima, okupio solidan broj poštovalaca srpske narodne izvorne pesme.

U organizaciji  udruženja “Izvorske kapi” iz Aranđelovca, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina a uz veliku pomoć Turističke organizacije “Zlatibor” prvi put je ove godine  održano takmičenje koje ima međunarodni karakter.  Zamisao organizatora  je da okupi znamenite ljude, kulturne poslenike, vrsne umetnike tako doprinoseći očuvanju naše kulture i tradicionalne muzike.

Finalni i revijalni deo manifestacije u izvornom narodnom amaterskom pevanju održan je na Kraljevom trgu, dok je takmičarski deo održan u prostorijama novotvorenog Kulturnog centra na Zlatiboru.  Eminentni žiri  u sastavu Merima NJegomir- predsednik žirija, Galina Perić,  LJuba Lukić, Bratislav Veljković i Slavko Mitrović Cale se složio da je kvalitet pevanja bio na najvišem nivou. Priliku da se predstave zlatiborskoj publici imali su svi nagrađeni učesnici takmičenja a publiku su obradovali i nastupi učesnika žirija u revijalnom delu.

Ovogodišnji lauerat i apsolutni pobednik festivala u amaterskom pevanju”Izvorske kapi 2019” po oceni žirija je Sofija Perić, a  pobednica je dobitnik vaučera za vikend na Zlatiboru.  

Program Kulturnog leta nastavlja se još jednom manifestacijom koja neguje narodnu tradicuju a to je međunarodni festival dečjeg folklora „Licidersko srce” koje je na programu 16.-17.avgusta, a do kraja Kulturnog leta biće održan i Sabor izvorne narodne pesme „Bez izvora nema vode” u Rožanstvu 18. i 19. avgusta.

Reservation
Održan prvi festival u amaterskom pevanju “Izvorske kapi 2019” na Zlatiboru X