• Novosti >
  • Vesti >
  • Očuvanje tradicije saborovanja i izvorne pesme u Rožanstvu

Očuvanje tradicije saborovanja i izvorne pesme u Rožanstvu

Tradicionalna manifestacija „Bez izvora nema vode“, održana je o Preobraženju ove godine po 16. put u zlatiborskom selu Rožanstvo. Ovo idilično selo poznato po vrednim domaćinima, hladnom Zmajevcu, banji Vapa i nadaleko čuvenoj Stopića pećini, godinama unazad 19. avgusta je mesto susreta, narodnog saborovanja i negovanja veštine pevanja „iz vika“.

Sabor izvorne narodne pesme „Bez izvora nema vode’’,  okupio je i ove godine u Rožanstvu najbolje pevačke grupe i parove u pevanju „iz vika“ iz gotovo svih opština Zlatiborskog okruga, a manifestaciju je zvanično otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekavši da je veliko zadovoljstvo što posle 16 godina možemo reći da sa uspehom čuvamo kulturu i tradiciju zlatiborskog kraja i pevanja iz vika. „Ovde se to najbolje pokazalo, na primeru ovog sela, da ljudi koji su tada predložili da krenemo sa ovom manifestacijom nisu pogrešili. Jer svedoci smo da danas po Srbiji imate mnogo ovakvih dešavanja, ali ovde je bio početak, ovde se to začelo, ovde se očuvalo. I zato svim našim vizionarima iz ovog sela, predsedniku mesne zajednice i Milosavu Radibratoviću koji je učinio da se ovo održi, u ime opštine Čajetina i u ime svih vas koji dolazite i posećujete sabor želim da se zahvalim,“ rekao je Stamatović.

Takmičenje pevačkih grupa i parova ocenjivao je žiri u sastavu: prof. dr Dimitrije Golemović , Marija Vitas i Marija Šekularac, etnomuzikolozi iz Beograda. Odlučivale su  nijanse, a nadmetalo se devet pevačkih družina i jedanaest parova.

U kategoriji pevačkih grupa nagradu „Zlatno burence“ dobila je grupa „Kadinjača“ iz Užica, drugi su bili „Dukat“ iz Kosjerića, a treći „Omorika“ iz Ivanjice.

U kategoriji parova pobedili su braća Rajko i  Zdravko Danilović  iz Nove Varoši, druge su bileTomka Paunović i Dragica Žunić takođe iz Nove Varoši, a treće mesto osvojili su Radovan Janković iz Jablanice i Milošević Milan iz Nove Varoši.

Memorijalna nagrada „Vićentije Vićo Mićić“ za najlepše vodeće glasove u kategoriji parova pripala je Acu Petronijeviću iz Rožanstva, a u kategoriji pevačkih grupa Voju Bogićeviću iz Gostinice.

Mišljenje predsednika žirija profesora dr Golemovića, koji je jedan od vodećih etnomuzikologa u Srbiji, jeste da je veoma zadovoljan kvalitetom pesama. Bilo je dosta dilema kome dodeliti nagradu, jer nijanse su odlučivale. „Još kada sam davne 1978. godine upoznao žene iz Ribaševine i prvi put čuo uživo pevanje „iz vika“, ja sam bio opčinjen tim pevanjem,kao nekada jedan veliki rumunski etnomuzikolog koji je rekao: ‘Ovo je pevanje kada je svet stvaran’. Mi treba da imamo kulturni brend, a naš kulturni brend od koga ne treba da se stidimo, to je pevanje iz vika,to je pevanje na bas, to je sve ono što smo mi!“, rekao je profesor dr Dimitrije Golemović  

Pokrovitelji ovogodišnjeg Sabora bili su Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, a izvorne pesme pevane na 16.saboru u Rožanstvu podsetile su na davna vremena i zaboravljene stihove iz naroda, dok se program kulturnog leta nastavlja već sutra veče koncertom DŽenana Lončarevića na Kraljevom trgu od 20:00 časova.


Očuvanje tradicije saborovanja i izvorne pesme u Rožanstvu X