Nagrada za sportski film sa Zlatibora

Drugu godinu uzastopno, filmovi nagrađeni na zlatiborskom festivalu sportskih dokumentarca  dobijaju nagrade i na svetskoj smotri u  Milanu. Film „Švabo iz Sarajeva“, koji je letos na Zlatiboru dobio nagradu u sekciji „ličnost u sportu“, u Milanu je nagrađen u kategoriji „Počasno priznanje“. 

Podsećamo da je reč o filmu koji prati karijeru i život Ivice Osima, legendarnog fudbalera sarajevskog „Željezničara“ i reprezentacije Jugoslavije, kasnije trenera „Želje“ ,Partizana i selektora reprezentacije Jugoslavije. Nagradu je primio autor filma, sarajevski novinar Sabahudin Topalbećirević. NJegov film sasvim je publici približio izuzetnu ličnost Ivice Osima koji se  seća mnogih detalja iz bogate karijere. O njemu svedoče njegovi bivši igrači iz Željezničara i reprezentacije.

Film je svojevrstan omaž i reprezenteciji jedne već skoro 3 decenije nepostojeće zemlje. Kroz inserte sa Mundijala 1990. u Italiji na kome je Jugoslavija poslednji put igrala kompletna setili smo se velike pobede nad Španijom i tragičnog poraza , na penale, od Argentine posle produžetaka i 90 minuta sa igračem manje pošto je isključen Refik Šabanadžović, jedan od aktera u filmu.

Preuzeto sa: http://www.cajetina.org.rs

Reservation
Nagrada za sportski film sa Zlatibora X