• Novosti >
  • Vesti >
  • Izložba Aleksandre Kokotović otvorena u Galeriji Kulturnog centra

Izložba Aleksandre Kokotović otvorena u Galeriji Kulturnog centra

Pod nazivom „At the Edge of the Forest“, u Galeriji Kulturnog centra  otvorena je izložba umetnice Aleksandre Kokotović. Umetnica je izložila seriju svojih apstraktnih dela inspirisanih prirodom. Kroz oblike, lelujave površine pokrivene bojom prikazuje prirodu na jedan moderan način i haos obojenih površina smiruje ravnim linijama koje prave balans. Te linije provlače se kroz sve slike kao jedinstven pečat za regulisanje haosa.  Kako umetnica kaže za svoju umetnost: "Optičke iluzije pokazuju kako naš mozak filtrira senzorne stimuluse i uklapa ih u konstrukciju koja za nas “ima smisla”."

Ova izložba je 35. samostalna izložba Alekse Koko i ove slike su prvi put izložene u Srbiji. Umetnica je inspiraciju za ova dela našla u planinama iznad Kotora, iz ličniih porodičnih uspomena, a smatra da svako na njima može da ima asocijaciju na sopstveni pejzaž po sećanju ili neki drugi prikaz.

Da podsetimo, Aleksandra Kokotović je američko / srpsko / bosanska umetnica, rođena u Sarajevu. Život na tri kontinenta proširio je njenu percepciju i pristup umetnosti. Priredila je 34 samostalne izložbe u renomiranim institucijama, muzejima i galerijama i preko 50 grupnih izložbi: na Floridi, Havajima, u Vašingtonu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Litvaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Poljskoj, Bugarskoj, Albaniji, Maldivima... U statusu je samostalnog umetnika i diplomirala je na italijanskoj Accademia del Lusso.

Alaksandra je bila kandidat za poslanika u parlamentu BiH, ispred ekološke „Zelene stranke“, 2006. godine, koja se zalaže za očuvanje životne sredine, što nikako ne čudi imajući u vidu da je priroda njena velika pasija i inspiracija u svim životnim aspektima, isto kao i u umetničkom izražavanju.

Svi zainteresovani posetioci izložbu mogu posetiti svakog radnog dana, od 10:00 do 17:00 časova u periodu od 19. novembra do 02. decembra 2021. godine, a umetnica koja je izlagala na tri kontinenta, od Honolulua do Zlatibora, pohvalila je našu Galeriju i ambijent.


Reservation
Izložba Aleksandre Kokotović otvorena u Galeriji Kulturnog centra X