• Novosti >
  • Vesti >
  • Gružanski momci i devojke zaigrali na Kraljevom trgu

Gružanski momci i devojke zaigrali na Kraljevom trgu

Treću godinu za redom , članovi kulturno-umetničkog društva „Gruža“ nastupili su na letnjoj pozornici Kraljevog trga na Zlatiboru.

KUD „Gruža“ je na Zlatiboru prikazao običaje posela iz gružanskog kraja,tradicionalne zdravice, uspavanke, igru i pesmu starih i mladih.U sklopu nastupa predstavili su se i etno solisti od šest do 16. godina a kapela pevanjem. Najmlađi ansambl izveo je koreografiju dečije igre Gruže uz pesmu i igre Leskovca i Kobisnice. 

Na punom Kraljevom trgu više od sat vremena širila se pesma i igra, a posetioci “zlatne planine” su uživali u srpskom tradicionalnom kolu a posebno je bilo zanimljivo stranim turistima koji su po prvi put imali priliku da vide i upoznaju se sa srpskom narodnom tradicijom.

Društvo KUD „Gruža“ je osnivač međunarodnog folklornog festivala „Razigrana Gruža“,koji okuplja igrače,pevače,instrumentaliste iz Srbije ali i iz inostranstva. Festival je posvećen detetu i uvek se održava u prvoj nedelji oktobra,u vreme svetske Dečije nedelje.Folkorni festival je u poslednje dve godine prerastao u dvodnevni i po koncepciji, prvog dana učesnici su folklorni ansambli mlađeg uzrasta,a drugog dana starijeg ,omladinskog i veterana.U okviru festivala svoje učešće uzimaju i instrumentalisti,etno pevači i pevačke grupe,kao i Muzička škola „Dr.Miloje Milojević“,izdvojeno odeljenje u Gruži.Svojim kvalitetom ovaj festival je obezbedio mesto u godišnjoj ponudi manifestacija Turističke organizacije Srbije,a najvišeg je ranga u opštini Knić.Poslednjih godina na pozornici doma kulture u Gruži učestvuje oko 500 izvođača.

Cilj festivala je očuvanje narodne tradicije,upoznavanje običaja Srba ,nacionalnih manjina koje žive u Srbiji,ali i tradiciji drugih naroda, usmeravanje mladih u zdrav život bez poroka koje donosi novo savremeno doba,kao i širenja prijateljstva i razvijanja i podizanja svesti za toleranciju.

KUD „Gruža“ je učestvovao i  na mnogim manifestacijama , festivalima,  takmičenjima u zemlji i inostranstvu i tv emisijama .


Reservation
Gružanski momci i devojke zaigrali na Kraljevom trgu X