• Novosti >
  • Vesti >
  • Agroindustrijski centar - temelj razvoja Zlatiborskog okruga

Agroindustrijski centar - temelj razvoja Zlatiborskog okruga

U organizaciji opštine Čajetina i uz pomoć ambasade Kraljevine Švedske na Zlatiboru je održana Regionalna konferencija „Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga“, čime je označen početak realizacije jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga i opštine Čajetina u narednom periodu. Budući Agroindustrijski centar Zlatibor biće prvi takav centar u Srbiji i njegovim predstavljanjem u okviru konferencije, koja je održana u hotelu „Tornik“, biće pružen novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona.

Konferenciju na kojoj su predstavljeni ciljevi osnivanja Agroindustrijskog centra, je otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je u izjavi za novinare rekao da se njegovim otvaranjem želi pokazati jedna nova organizacija lokalne samouprave i jedan moderan, savremen pristup razvoju poljoprivrede na teritoriji čitavog Zlatiborskog okruga. Prvi koraci u uspostavljanju ovakvog centra, kaže Stamatović, bili su osnivanje Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko agrar“. Pozitivna iskustva dala su im za pravo da krenu sa realizacijom jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga – budućeg Agroindustrijskog centra.

Ključnu podršku projektu pružila je Kraljevina Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti.  NJegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu,  izrazio je zadovoljstvo što Čajetina obraća pažnju ne samo na turizam, već i na poljoprivredu, posebno na male proizvođače.

Pored mnogobrojnih učesnika, na celodnevnoj konferenciji učestvovali su i eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa svog aspekta ukazujući na nužnost osnivanja ovakvog centra i benefite  koje će imati ne samo Zlatiborski okrug već i privreda cele zemlje.

Sedište centra biće u selu Kriva Reka, gde se nalazi mini mlekara i sušara, čiji kapaciteti će u skorije vreme biti prošireni, ali izgrađene hladnjače. Konkretni poslovi na realizaciji ovog projekta počeće 1. septembra, do kada će se poljoprivredni proizvođači izjasniti o pristupanju Agroindustrijskom centru.


Izvor: Zlatibor pres

Reservation
Agroindustrijski centar - temelj razvoja Zlatiborskog okruga X