Razvoj turizma

Zlatibor je od davnina privlačio ljude kao dobro mesto za odmor i oporavak u prirodi.

U vreme turske okupacije porodice bogatih užičkih, novovaroških i pribojskih begova provodile su leta u čardacima na svojim suvatima, a u oslobođenoj Srbiji umesto begova i hadžija na Zlatiboru leta provode porodice bogatih užičkih trgovaca.

Od davnih vremena Zlatibor je poznat po lekovitosti, a jedan zapis iz 1892. godine ovako izveštava: 

"Zlatibor je vrlo zdravo mesto. Ovamo dolaze rekovalescenti koji su naklonjeni i pate od raznih plućnih bolesti. NJih upućuju lekari i mnogima dobro čini... I za potpuno zdrave dobro je ovamo provesti izvesno vreme na čistom vazduhu, jer čovek se čisto preporodi i oseća se mnogo lakše i veselije kad neko vreme ovamo provede...".

Za početak organizovanog razvoja turizma uzima se 1893. godina i poseta kralja Aleksandra Obrenovića. Mnogi zapisi potvrđuju da je to, po svemu, bio izuzetan događaj, a kralju je bio priređen doček koji se dugo pamti. Izvor Kulaševac, kraj kojeg je kralj ručao, od tada se zove Kraljeva voda (današnje naselje Zlatibor), a već sledeće godine tu je podignuta česma na čijoj ploči beše uklesano: "Kralj Aleksandar I 20. avgusta 1893." Bio je to prvi zidani objekat na ovom delu Zlatibora.

Na ovu planinu 1908. godine dolazi još jedan kralj Srbije, Petar I Karađorđević, prvi put iz zdravstvenih razloga, ali je toliko zavoleo Zlatibor da je kasnije sa prijateljima sve češće dolazio na ovu planinsku lepoticu. Prilikom njegove prve posete izgrađeni su prvi objekti na Zlatiboru: hotel "Kraljeva voda" (danas restoran "Srbija") iznad jezera, vila "Čigota" i pekara.

Tada počinje razvoj mondenskog turizma, jer ako mogu kraljevi da se odmaraju na ovoj planini, zašto ne bi mogli i ostali, koji imaju dovoljno novca za to, ali i slobodnog vremena. Počinje gradnja letnjikovaca. Najveći broj tih objekata izgrađen je između dva svetska rata i to na lokalitetima Ribnica, Kraljeve vode, Palisad i Oko. Tokom Drugog svetskog rata veliki broj objekata je oštećen ili porušen, a danas postoji inicijativa da se važni objekti stave pod zaštitu države i da se proglase spomenicima kulture.

Razvoj turizma X