• Novosti >
  • Vesti >
  • Voda na Zlatiboru ispravna za piće - obaveštenje od JKP "Vodovod Zlatibor"

Voda na Zlatiboru ispravna za piće - obaveštenje od JKP "Vodovod Zlatibor"

Povodom objavljenog obaveštenja republičkog sanitarnog inspektora, kojim se hoteli i ustanove na Zlatiboru podsećaju na Rešenje o zabrani korišćenja vode iz javnog vodovoda za piće i pripremanje hrane, obaveštavamo korisnike sledeće:

Prisustvo nikla u vodi posledica je njegovog prirodnog sadržaja u zemljištu i vrednosti koncentracije nikla u vodi za piće su na samoj granici maksimalne dozvoljene koncentracije. Od strane tri ustanove, koje su vršile ispitivanje vode za piće, utvrđeno je prisustvo povećanih koncentracija nikla u vrednostima od 25-28μg/l. Ovo povećanje predstavlja izolovano odstupanje. U uzorcima nije utvrđeno odstupanje ni mikrobioloških, ni ostalih fizičko-hemijskih parametara.

Kada su u pitanju propisani limiti za nikl, našom regulativom je usvojena vrednost od 20μg/l, u SAD i Kanadi taj limit nije propisan, dok je Svetska zdravstvena organizacija obavila studije o proceni rizika vezanim za nikl i dala preporučenu vrednost za vodu za piće od 70μg/l.

Stručni tim Centra za higijenu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd je, na osnovu važećeg Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće i Zakona o javnom zdravlju, dao mišljenje da se voda za piće iz predmetnog vodovoda može koristiti bez ograničenja uz realizaciju određenih mera, koje JKP Vodovod Zlatibor aktivno preduzima.

Lista dokumenata

  1. Stručno mišljenje o rezultatima ispitivanja i proceni rizika bezbednosti vode za piće iz vodovoda kojim upravlja JKP Vodovod Zlatibor-Čajetina 2.62 MB pdf
Reservation
Voda na Zlatiboru ispravna za piće - obaveštenje od JKP "Vodovod Zlatibor" X