• Novosti >
  • Vesti >
  • Svečano otvaranje zlatiborskog Kulturnog centra

Svečano otvaranje zlatiborskog Kulturnog centra

Novo zdanje savremenog Kulturnog centra danas su svečano otvorili presecanjem vrpce ministar trgovine,turizma i telekomunikacija Rasim LJajić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović .
Od ovog leta organizacija kulturnih dešavanja biće znatno olakšana jer je u funkciju puštena nova zgrada Kulturnog centra.Posle dve i po godine gradnje u punom sjaju zasijaće multifunkcionalni objekat koji su zajedničkim snagama gradili Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ukupna vrednost projekta je 227.000.000,00 dinara, od čega je Ministarstvo uložilo 45.000.000,00 dinara, a 182.000.000,00 dinara su uložena sredstva Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Gradnja Kulturnog centra počela je 19.septembra 2016. godine kada su,označavajući početak radova,beton u temelje budućeg objekta zajedno položili ministar trgovine,turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i zamenik predsednika opštine Arsen Đurić.

Savremeni multifunkcionalni objekat ima površinu 1.925 kvadrata i raspolaže sa nizom sala i sadržaja potrebnih turističkom Zlatiboru: scenom za pozorišne predstave i bioskopske projekcije kapaciteta 300 mesta, galerijom, bibliotekom, konferencijskim salama, medija centrom, kancelarijama za administraciju i drugim prostorima. Pored pomenutih sadržaja, u objektu postoji i deo smeštajnih kapaciteta.

Kulturni centar je značajan objekat koji će sadržajno upotpuniti turističku ponudu Zlatibora, a pored brojnih turista sadržaje Kulturnog centra koristiće i meštani Zlatibora i okoline.

Pored samog objekta planirano je i kvalitetno pejzažno uređenje, sa amfiteatrom na otvorenom, što će takođe stvoriti mogućnost za održavanje događaja na platou ispred Kulturnog centra.
Zlatibor je turistička destinacija poznata po svojim prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima i zabavnim sadržajima, ali je i destinacija gde se svake godine održavaju brojne izložbe, koncerti, festivali i drugi kulturni događaji. Kako se Zlatibor do sada sretao sa problemom organizacijemanifestacija i kulturnih dešavanja u zimskim i jesenjim mesecima,zbog nedostatka adekvatnog prostora,javila se potreba da se izgradi objekat gde će i tokom zimskih meseci i loših vremenskih prilika moći da se održavaju brojne manifestacije.

U narednom period, na prostoru pored Kulturnog centra u planu je i gradnja zavičajnog muzeja “Konak”, čime će Zlatibor postati bogatiji za još jednu ustanovu kulture koja će imati neprocenjiv značaj za razvoj kulturnog turizma.


Svečano otvaranje zlatiborskog Kulturnog centra X