• Novosti >
  • Vesti >
  • Na Zlatiboru otvoren ogranak biblioteke "LJubiša R. Đenić"

Na Zlatiboru otvoren ogranak biblioteke "LJubiša R. Đenić"

Otvarajući na Zlatiboru ogranak čajetinske biblioteke „LJubiša R. Đenić“ koja danas obeležava svoj dan, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je izrazio nadu da za ovu opštinu i Zlatiborski okrug počinje nova era u kojoj kultura neće biti samo reč, već misija koja se ostavlja u amanet budućim generacijama. Jer,biblioteke su hramovi u kojima se čuvaju zapisi o istoriji, kulturi, tradiciji, veri, naroda.

Najvažnije klice opstanka jednog naroda kao što su jezik, pismo, vera i nacionalna svest,  čuvane su u manastirskim bibliotekama, rekla je Snežana Đenić, direktorka biblioteke  „LJubiša R.Đenić“, na otvaranju ogranka ove kulturne ustanove na Zlatiboru. Ona je podsetila da je  negovanje pismenosti i širenje pisane reči po zlatiborskim selima razvijao bibliotekar LJubiša Đenić Pujo po kome ova biblioteka i nosi ime i koji je za svoju misiju dobio Vukovu nagradu.

„Naša biblioteka, kao što znamo, je najstarija ustanova kulture i sedište kulturnog života naše varoši. sa tradicijom od preko 100 godina. Evo, danas imamo veliku čast, privilegiju i veliko zadovoljstvo da otvorimo svoj ogranak na Zlatiboru. Ako kažu da je biblioteka slika jednog društva i jednog grada, ja sam sigurna da će ova biblioteka biti najlepša slika Zlatibora,“

kaže direktorka biblioteke Snežana Đenić. Uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, građana i posetilaca Zlatibora, novootvoreni prostor biblioteke je osveštan. Ogranak ove kulturne ustanove otvorio je predsednik opštine Čajetina.

„Mi smo imali tu sreću da u Čajetini postoje ljudi vizionari koji su osnovali tu matičnu biblioteku, a nama stvorili mogućnost da otvorimo ovaj ogranak i da razvijamo svoju lokalnu zajednicu,“

rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Među mnogobrojnim prisutnim bili su i kulturni poslenici iz drugih krajeva Srbije, a među njima i zavičajni pesnik LJubivoje Ršumović.

„Kao škola mi je bio LJubiša Đenić Pujo koji mi je preporučivao knjige koje treba da čitam preko leta. Mi smo doživeli da sad ova biblioteka nosi ime Puja Đenića i ja se nadam, a gotovo da sam siguran da će ova biblioteka biti neka vrsta škole nekim mladim piscima koji tek stasavaju,“

smatra Ršumović. Mr Gordana Brun, predsednica Udruženja „Škola za opstanak“, rekla je da biblioteke možda nikada nisu bile potrebnije i imale veći značaj nego danas.

„To su svetionici kulture, nešto što mora da uspe u ovom vremenu digitalnog opismenjavanja jer taj doživljaj, susret sa knjigom je nešto najlepše,“

ističe Gordana Brun. Proslava Dana biblioteke nastaviće se večeras, od 20 časova, u matičnoj zgradi u Čajetini Vidovdanskom akademijom i izložbom pod nazivom „Moja avlija, moj svet zlatiborski“.


Preuzeto sa : zlatiborpress.rs


Na Zlatiboru otvoren ogranak biblioteke "LJubiša R. Đenić" X